AMD vs. Intel: Hvilken er for deg

Det mest opphetede argumentet på planeten når det gjelder datamaskiner og teknologi er AMD versus Intel-prosessorer og dataentusiaster over hele verden gjør sitt beste for å gjøre en grundig undersøkelse før de kjøper. Mens noen mennesker foretrekker å gå med en ferdigbygd bærbar PC eller PC, liker eventyrelskere å lage en maskin fra bunnen av.

Når du velger den vanskeligere, men den mer givende ruten, må du velge alt fra CPU-chassis til prosessor, hovedkort, RAM-type og grafikkort. Det er ingen hensikt å starte noen fanboy-krig her, men guiden om AMD mot Intel: Hvilken er for deg vil utforske både fordeler og ulemper ved begge disse merkene.

Intel har konsekvent presset grensen ved å levere mindre kjerner, men forbedret klokkehastigheter. På den annen side har de budsjettvennlige AMD-CPUene drastisk økt kjernetallet. Ting var ikke slik alltid, men med AMDs Ryzen og Intels Coffee Lake-prosessorer har konkurransen varmet opp som aldri før. Sammenligningen vil utforske disse brikkesettene i forskjellige bruksscenarioer og forklare hva de egner seg til og hvor de vakler, slik at du kan ta en informert beslutning.

AMD vs. Intel

Budsjett / pris - verdi for pengene

Argumentet kan fortsette hele dagen, men det er budsjettet ditt som vil avgjøre hva du kan kjøpe. De fleste kjøpere ser etter den beste verdien for pengene. Forholdet mellom pris og ytelse vinner til slutt, og det er derfor du bør fokusere på det maksimale budsjettet du kan bruke på prosessoren din.

Inngangsprosessorene er virkelig konkurransedyktige i dag fra både AMD og Intel, men sistnevnte har en tendens til å fjerne noen fantastiske funksjoner når du kjøper billigere versjoner. Pentium G4560 og andre Pentium-jubileumsserier som nylig ble utgitt er veldig billige, til under $ 70, mens AMDs startnivå starter rundt $ 100. Pentium-serien er ekstremt begrenset med tanke på ytelse, men Intel lar deg overklokke prosessorene deres for å få mest mulig ut av dem.

Midtnivået domineres nok en gang av AMD da de selger de fleste prosessorene sine til en billigere pris sammenlignet med Intel i5-prosessorene. Selskapets nyeste utvalg av Ryzen 5-prosessorer tilbyr 4 eller 6 kjerner til overkommelige priser rundt $ 200, mens Intel K-serien prosessorer kan gå helt opp til $ 350 hvis du er ute etter topp-variantene innen midten.

Toppen av linjeprosessorene fra Intel i i7-serien er relativt dyre sammenlignet med AMD Ryzen 7, som ligger under 350 dollar. Selv om prisingen i forskjellige regioner kan variere, vil prisforskjellen være den samme, og hvis du er ute etter mest mulig verdi for pengene dine, bør du gå for AMD-prosessoren, slik den leverer i hver front. Antall kjerner er svakere sammenlignet med Intel, men selskapets nye Ryzen-arkitektur gjør opp for det ved å tilby den billigste ytelsen med flere kjerner du kan få, noe som ellers ikke er mulig med Intel.

Vinner - AMD

Gaming - The Best FPS and Graphics Fidelity

Spillverdenen er en blandet pose med ting, spesielt i en tid der AMD- og Nvidia-grafikkort konkurrerer om overlegenhet på plassen. Hvis du ikke har kommet over dette ennå, må du vite at både de generelle konsollene Xbox One og PlayStation 4 er drevet av AMD-brikkesett. Det betyr ikke at de er de beste prosessorene for spill, men når det gjelder å tilby et alt-i-ett-brikkesett der du ikke trenger å kjøpe en dedikert GPU, er det det klokeste alternativet, og det er grunnen til at Sony og Microsoft har valgt det samme.

Intel er relativt sterk i spillsonen, spesielt hvis du er en dedikert spillentusiast som investerer i en GPU. De fleste moderne spill som Battlefield V, Hitman eller Call of Duty Black Ops III er designet for å gjøre bruk av flere kjerner. Disse spillene har foretrukket AMD på en måte som de kan prestere mye bedre. Selskapet har også hatt eksklusive kontrakter med noen spill som Battlefield for å gi bedre bildefrekvens og total ytelse.

Den beste delen ender der fordi Intel-prosessorer som helhet anses som de beste for alle typer spill. Det være seg krevende titler som Total War, førstepersons skytespill eller enkeltspelerspill som Tomb Raider-serien, nyere tester bekreftet at Intel leverer minst 10 bilder per sekund mer enn AMD, noe som er et betydelig hopp for de fleste spillere. Testene ble utført basert på både Nvidia og AMD-kort, men resultatene var de samme.

Sammenligningen er ikke fullstendig fordi Intel nylig har inngått et samarbeid med AMD for å integrere grafikkprosessorene sine på brikkesettene. Partnerskapet tillot dem å lage slanke og kraftigere bærbare datamaskiner som forventes å bli normen i løpet av de neste månedene. Mens AMD bestemmer nok en gang hvis du leter etter en budsjettvennlig spillmaskin til MOBA eller FPS, er Intel ekstremt kraftig for spill, men du bør investere i et grafikkort.

Vinner - Intel

Overklokking - skyver grensen

Overklokking er ikke for alle. Periode. Med mindre du er en PC-entusiast, ville du ikke engang tenkt på dette fordi de fleste ikke ønsker å tegne prosessorene sine eller annullere garantien ved å skyve den for mye. Både Intel og AMD prøver å tilby sitt beste, slik at du kan få mest mulig ut av det brikkesettet er i stand til.

Når du bruker Intel i5- eller i7-prosessorer, vil du sannsynligvis komme over begrepet K som brukes til å betegne at disse prosessorene blir sendt ulåst. Med et kompatibelt hovedkort kan du sannsynligvis skyve en enkel 3, 5 GHz prosessor helt opp til 4 GHz og kanskje enda mer hvis kjøleoppsettet tillater det. Det fører til ytterligere kjøp som flytende kjøling av Corsair eller andre merker for å kompensere for overopphetingsprosessoren.

I det siste og nå har AMD vært veldig flinke til å la folk ta kontroll over prosessorene sine for å melke best mulig ytelse. Hvis du velger en Ryzen PC, kan du gå for X-serien i Ryzen 3, 5 og 7 som alle tilsvarer Intel K-prosessorene. Det er ingen priskontroll på disse produktene fordi du kan finne noe helt ned til $ 120 som det er overklokkingsvennlige entry-level-prosessorer fra begge selskaper.

Vær oppmerksom på at overoppheting er et veldig vanlig problem, og for mye belastning kan slå av prosessoren automatisk for å unngå skade. I de siste lanseringene har AMD avslørt de ekstremt kraftige tråd-ripper-PC-ene for å konkurrere mot Intel i9-prosessorer. De kommer med hodet når det gjelder ytelse, og dette er definitivt et område der sluttresultatet blir uavgjort.

Vinner - Slips

Video Rendering - Det punktet der flere kjerner hjelper

De mest intensive applikasjonene, spesielt de som behandler hundrevis av sider med excelark, gjengivelse av store videofiler og unzipping av RAR-filer, kan alle gjøres raskere av en AMD-prosessor. Intel har fokusert sterkt på å gjøre funksjoner som hypertråd og klokkehastighet raskere, mens konkurrenten utmerker seg med å gjøre det maksimale antallet kjerner mulig i en enkelt prosessor.

Fagpersoner kan ha et krav der de gjør mye videogjengivelse, behandler grafisk programvare som 3DS Max og Maya, som alle bruker kjerner som hva som helst. I dette scenariet kommer budsjettfaktoren nok en gang inn i bildet ettersom enhver studioproff eller en individuell kunstner kan vurdere å gå for AMD fordi det er mer kostnadseffektivt.

Du kan kjøpe en Ryzen Thread-ripper 1950X for 999 dollar, noe som er ekstremt billig, sammenlignet med hvor mye Intel krever for prosessorene deres. Tilsvarende er Intel i9 kjernebrikker som går helt opp til $ 1, 999 for videorengivelse. Prosessorene deres tilbyr flere kjerner, er mer effektive i det lange løp, men utgiftene til å sette opp en PC utelukkende for dette formålet kan være en kostbar sak.

Bortsett fra disse faktorene, bør du også vurdere å bruke en kjøler som er minst $ 120 eller så for å holde disse kraftige brikkesettene i en anstendig temperatur. Den nedre enden er nok en gang en sterk oppfordring til AMD ettersom selv Ryzen 5 eller 7 kan gjøre bedre videoredigering på grunn av flere kjerner. Det er rent en debatt mellom budsjett og ytelse, fordi hvis lommeboken lar det, kan du vurdere å gå for Intels high-end i9 for å få mest mulig ytelse; hvis ikke er det AMD.

Vinner - AMD

Tilgjengelighet og kompatibilitet - MOBO-støtte er viktig

AMD vs. Intel - hvilken debatten er for deg fortsetter når vi kommer til det punktet hvor det er viktig å ha en anstendig kjøleløsning og et hovedkort for å fullføre oppsettet. Tilgjengelighetsfaktoren er en stor påvirker fordi du i de fleste land sannsynligvis vil finne flere Intel-prosessorvalg enn AMD på grunn av mangelen på popularitet blant kjøpere. Selskapet bruker også mye på markedsføringsbudsjettet sitt på annonser og tilbud som AMD ikke fokuserer på.

Du skal parre hovedkortet ditt med det beste alternativet som finnes der, spesielt hvis du har planer om å overklokke valg av prosessor. Du vil komme over et annet tilbakeslag på dette tidspunktet fordi selv populære selskaper som MSI, Asus og Gigabyte gjør mindre antall hovedkort for AMD sammenlignet med Intel. De gir hovedkort til forskjellige prispunkter, men valget tilgjengelig er ganske begrenset.

Basert på din beliggenhet, kan det være noen problemer når det gjelder å finne et service- eller garantisenter for ditt AMD-brikkesett. Intel har imidlertid en verdensomspennende tilstedeværelse og gir bedre kundestøtte, noe som gjør det enklere å få en erstatning om nødvendig. Til tross for alle disse ulempene, har AMD klart å innhente Ryzen-produktene deres med bedre forsyning den siste tiden. Det er ikke en avtale hvis du har bestemt deg for å gå med AMD for dine spesifikke krav, da du kan kjøpe fra en eller annen butikk eller importere den gjennom Newegg.

Vinner - Intel

Daglig databehandling - en enkel løsning

Det være seg en i3 eller en Ryzen 5, du kan faktisk gå til hvilken som helst prosessor for daglig databearbeid, for eksempel surfe på nettet, se på film og uformell spill med Counter-Strike eller Dota 2. Enhver bruker kan forvente at nettleserne deres skal være raske når de er online, hold flere faner åpne uten å senke farten og kunne se 4K-filmer uten lag eller hikke.

Hvert aspekt blir oppfylt av begge prosessorer, men hvis du vil spille på et budsjett, er APU-prosessorene fra AMD Ryzen et fantastisk valg for et budsjett. Med flere tråder utmerker Intel seg med å la deg gjøre det daglige databehandlingsarbeidet ditt, mens Ryzen gjør det samme med mange kjerner å velge mellom.

I de fleste tilfeller vil du neppe kunne fortelle forskjellen mellom en i5-prosessor og Ryzen 5 under daglig bruk. De kan bremse i noen oppgaver mens den ene kan være raskere enn den andre under visse operasjoner, men å grave dypt inn i det vil ikke hjelpe mye. Hvis du vil ha en uten opplevelse for daglig bruk, kan du gå med hvilken som helst prosessor, men hvis det er spill på kortene dine, velg APU-prosessoren.

Vinner - Slips

Den store dommen

Tidligere var scenen en gang ganske annerledes, da Intel dominerte scenen med kraftigere prosessorer, mens FX-prosessorene fra AMD vaklet mye når det gjelder ytelse. De ble like konkurransedyktige siden Ryzen ble lansert og tråd-ripper tok kampen direkte til Intel Core i9-prosessorer.

For den budsjettbevisste spilleren er AMD et fantastisk valg, og det er også et levedyktig alternativ for videorengivelse og andre prosessorer som krever bruk av alle kjerner som er tilgjengelige på en CPU. Intel er en allrounder, det være seg spill, gjengivelse eller å ha to dusin faner åpne samtidig mens du forsker på nettet.

Hvis du elsker å tilpasse PCen din med forskjellige hovedkort og kjøligere alternativer, bør Intel tilfredsstille deg bedre, mens AMD har unike funksjoner i sin MOBO som tilbys av produsenter. AMD vs. Intel - hvilken som er for deg er rent avhengig av bruksscenario, budsjett og ytelse du forventer fra PC-en.